Bruxelles bortcensurerer kritikere

I fremtiden kan “EU-kritiske” medlemmer af parlamentet blive fjernet fra tv-debatter.

Af Morten Dam, suppleant til landsledelsen i Folkebevægelsen mod EU

Præsidenten for EU-Parlamentet, Martin Schulz, ønsker en øjeblikkelig censurering af protesterende medlemmer, der gør brug af visuelle effekter såsom plakater, skilte eller t-shirts med trykte budskaber.

Argumentet er, at debatterne kun er til parlamentariske procedurer og ikke protester. Dette kom efter at noter fra et lækket referat blev bragt i The Telegraph, og er efterfølgende blevet bekræftet af Martin Schulz’ talsmand.

Men det er ikke bare påfaldende, at dette tiltag kommer nu, hvor valgkampen for den britiske folkeafstemning indledes.

Et demokratisk problem

Det kan potentielt blive et kæmpe problem for folkeoplysningen, da tv-transmission fra parlamentet er en af de eneste muligheder, befolkningerne har for at få et lille indblik i den debat, der foregår i Bruxelles og Strasbourg. Det er derfor et bekymrende – men desværre ikke så overraskende – tiltag.

Martin Schulz har nu beordret, at parlamentet skal have færre tv-kameraer, og at de medlemmer, der efter hans mening ikke opfører sig “ordentligt”, øjeblikkeligt vil blive bortcensureret fra tv. Derudover vil Martin Schulz sikre sig, at langt færre fotografer har tilladelse til at arbejde i parlamentet.

Dette tiltag kommer belejligt tæt på valgkampen om den engelske folkeafstemning. Det er i øvrigt blevet mødt med vrede fra partiet UKIP – den drivende kraft i den britiske EU-modstand.

Præsidentens trusler om at fjerne kritikere fra taletid på tv er nemlig i høj grad møntet på medlemmer af netop UKIP. Flere af partiets medlemmer medbragte for eksempel i sympati med Grækenland plakater i parlamentet under den græske folkeafstemning i sommeren 2015.

Det skabte harme blandt bureaukraterne i Bruxelles, men nu lader det altså til, at de har fundet deres løsning: Et endnu mere restriktivt og lukket parlament. Gad vide, om det er, hvad EU har brug for nu. Censur?

Den engelske valgkamp

Den mest kendte episode var, da den britiske MEP Nigel Farage, leder af partiet UKIP, medbragte et skilt med teksten “OXI”, der opfordrede grækerne til at stemme nej. Skiltet faldt ikke i EU-kommissionens præsident Jean-Claude Junckers smag og blev øjeblikkeligt konfiskeret.

Senere lagde Nigel Farage følgende op på sin twitter: “Hr. Juncker stjal mit OXI-skilt i EU-parlamentet, da jeg vendte ryggen til. Bare rolig, jeg krævede det leveret tilbage.”

Det er skønt, at Farage formår at holde fast i sin humoristiske sans. Men knap så muntert ser det ud, når man begynder at reflektere over, hvad det nye tiltag på sigt vil komme til at betyde for debatten.

Man kunne frygte, at reglen – som så meget andet i EU – vil blive gradbøjet, og at medlemmer med kritiske holdninger kan få meget lidt eller ingen tv-tid og dermed mindre mulighed for at kommunikere ud til befolkningerne i Europa.

Jeg frygter, at dette også vil ramme Folkebevægelsen mod EU. Det er blot endnu et eksempel på EU’s udemokratiske totalitarisme. For de kritiske medlemmer er arbejdet i parlamentet mere end blot en bureaukratisk kaffestue.

Det er en talerstol, hvorfra man søger at få budskaber igennem til borgerne. Og nogle gange gøres dette bedst visuelt.

Indlægget er bragt i Politiken den 29. marts og i Arbejderen den 14. april 2016. Læs det hos Arbejderen her.