‘Brexit Debate’ på Copenhagen Business School

Paneldebat på Copenhagen Business School om Brexit: EU eller suverænitet

Tirsdag d. 25. maj var jeg inviteret til at være paneldebattør hos International Debate på Copenhagen Business School. Debatten, der foregik på engelsk, have temaet ’Brexit: EU eller suverænitet’.

Eftermiddagens ordstyrer var Michael Jarlner, redaktionschef og analytiker af internationale begivenheder på Politiken.

Derudover bestod panelet af:

  • Holly Grace Snaith, Assistant Professor v. Københavns Universitet, Political Science
  • Ole Helmersen, Lektor v. CBS Department of Intercultural Communication and Management
  • Edward Ashbee, Lektor v. CBS Department of Business and Politics

At den europæiske ungdom ikke interesserer sig for EU-spørgsmål, var ikke til at se på dagen, hvor jeg havde fornøjelsen af at debattere foran et fyldt auditorium. Enkelte var nødsaget til at sidde på trappen, og flere af de unge tilhørere stillede gode spørgsmål til panelet og udtrykte deres utilfredshed med de skræmme-kampagner, der har været toneangivende for valgkampen.

Hvor sandsynligt er det at briterne stemmer for et Brexit?

Debatten tog udgangspunkt i, at alle paneldebattører blev bedt om at besvare følgende spørgsmål: “Hvor sandsynligt tror du det er, at briterne stemmer for et Brexit? Hvorfor tror du således, og hvad vil være afgørende for dette?”

Dette var mit svar:

”Siden jeg ikke repræsenterer et EU-støttet universitet, kan jeg give Jer mit ærlige, personlige svar på dette spørgsmål:

Jeg mener, vi uden sammenligning står overfor den vigtigste folkeafstemning nogensinde. Ikke bare for Storbritannien eller for Europa – men for hele verden og måderne vi kan samarbejde på for fremtiden.

Den britiske befolkning er efter 43 lange år blevet stillet over for et ultimatum: Ønsker man at være en selvstyrende, uafhængig og demokratisk nation – eller ønsker man at være en del af en politisk union, hvor man i bedste fald har 8% indflydelse.

Og jeg tror, at det britiske folk vil kræve deres land og demokratiske rettigheder tilbage d. 23. juni og forlade den Europæiske Union.

Det gør jeg, fordi nøgleordet i denne folkeafstemning er demokrati; og i et ægte demokrati kan befolkninger vælge deres egen regering og fravælge dem igen, når de laver dårlig lovgivning. Så kan vi udskifte dem med nogle nye, der kan lave om på dette.

Men når en EU-lov er vedtaget af den ikke-valgte EU Kommission, er der intet de britiske vælgere, det britiske parlament eller den britiske regering kan gøre for at lave om på den eller bare trække en lille del af den tilbage. Der er derfor ingen direkte demokratisk ansvarlighed i EU-systemet.

Ærligt talt mener jeg, at Storbritannien er langt bedre tjent med at vedtage deres egne love, i deres eget parlament, med kontrol over deres egne grænser og med muligheden for at omfavne verden.

Derfor mener jeg, at briterne stemmer LEAVE d. 23. juni.”

For at læse mere om debatten og International Debate klik her: